logo

Lina Cavalieri

Vandaag heb ik een stijlvolle Instagram tip voor je. Als het goed is heb ik je al in de Italiaanse mood gebracht met m’n vorige blog over lekker en bijzonder eten. Maar Italianen hebben niet alleen verstand van eten, ook op design gebied staan ze met zo’n beetje alles in de top 10.

Zegt de naam Lina Cavalieri je weinig of niets, maar gaat er bij de naam Fornasetti wel een belletje rinkelen? Nee? Het aha-erlebnis komt er misschien als je het gezicht van Lina op de keramiek van Fornasetti ziet. Operazangeres Lina was de muze van de Italiaanse schilder, designer en beeldhouwer Piero Fornasetti. Hij zag een foto van deze “donna più bella del mondo” in een 19e eeuws tijdschrift en begon haar te tekenen en hield niet meer op. Honderden varianten zijn er en daar zijn dan ook weer varianten op gemaakt. Duizenden! En die blijven origineel en gaan niet vervelen. Piero Fornasetti is in 1988 overleden, maar zijn zoon trad zeer succesvol in zijn voetsporen.

Dat ik de foto bij deze blog vervaagd heb heeft alles te maken met het bekende copyright verhaal. Foto’s van Fornasetti artikelen mogen namelijk niet zomaar gebruikt worden. De foto is gemaakt in Liberty, het bekende warenhuis in Londen.  Voor heel veel artikelen hier is je portemonnee niet dik genoeg en af en toe lijkt het meer op een museum, maar je kijkt er je ogen uit, o.a. dus naar diverse producten van Fornasetti. Ook als je geen plannen hebt om naar Londen te gaan kun je genieten van de collectie. Vanuit je luie stoel kun je dagelijks een nieuwe post (vaak onderdeel van een groter geheel) op het Instagram account van Fornasetti zien. En dan blijkt dat ze nog veel meer maken dan alleen maar ‘een paar’ bordjes.