De R zit alweer een tijdje in de maand en de eerste ‘ik-voel-me-niet-zo-lekker’ gevallen zijn alweer bekend. Tijd dus voor een opkikkertje. En daarvoor hoef je alleen maar kippensoep te maken. Want wat blijkt, kippensoep werkt goed bij een verkoudheid of de griep. Nou kan ik wel beginnen over het eiwit met zwavelbevattend aminozuur dat in kip zit en werkt als antioxidant en giftige stoffen uit het lichaam verwijdert en ook nog eens helpt bij het onderhouden van het immuunsysteem. Of dat het aminozuur het slijm verdunt waardoor het allemaal wat lekkerder weghoest, dat de ui en knoflook antibacterieel en antiviraal werken en de gember ontstekingsremmend, maar maak de soep nou maar gewoon omdat het lekker is!
Benodigdheden
- 500 gram kip (in stukjes gesneden) LET OP: GEEN PLOFKIP!
- 2 kippen- of groentenbouillonblokjes
- 5 gewone uien
- 1 rode ui
- 25 gram gember
- 5 teentjes knoflook
- 2 tot 4 zoete maiskolven
- 2 eetlepels olijfolie
- 125 ml Chinese kookwijn
- 2 tot 4 theelepels lichte sojasaus
- zakje taugé
- bosui voor garnering
Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg de bouillonblokjes, kip, grof gesneden ui (4 gewone, 1 rode) en de helft van de gember (fijn gesneden) toe. Twee uur zachtjes laten koken en af en toe het schuim bovenop verwijderen en doorroeren.
Was de maiskolven en kook gaar in water. Intussen de overgebleven gewone ui fijnsnijden en deze met de andere helft van de fijngesneden gember en de fijngehakte of geperste knoflook in de olijfolie fruiten. Eventueel een snufje zout toevoegen. Voeg de kookwijn toe en laat het nog een minuut sudderen of tot de vloeistof met de helft is verminderd.
De mais is gaar als je de maiskorrels makkelijk van de stronk kunt halen met bijvoorbeeld een vork. Voeg de mais, samen met de kookwijn met ui, gember en knoflook toe aan de soep. Voeg de sojasaus toe en roer de soep goed door. Smaken verschillen dus met name de hoeveelheid mais en sojasaus afstemmen op je eigen smaak. En misschien ben je het met de andere hoeveelheden ook wel helemaal niet eens, dan ga je lekker je eigen variant maken. Zolang je je na het eten van de soep maar kiplekker voelt!
De taugé pas op het laatst toevoegen zodat die knapperig blijft. Als je de soep serveert de fijngesneden bosui bovenop als garnering.
EET SMAKELIJK!