logo

The long & winding road

Omdat het alweer bijna een jaar geleden is dat ik een blog heb geplaatst (eerlijk is eerlijk, de goede voornemens waren er……) is het natuurlijk belangrijk dat de eerstvolgende blog, deze dus, er eentje is die de moeite waard is. Omdat het nog zomer is wil ik graag een paar bijzonder mooie autoroutes in het vakantiezonnetje zetten. Daar ben je dan lekker laat mee hoor ik je zeggen, want je bent net terug en je zit je alweer uit de naad te werken voor je baas. Geeft niet, dan zijn hier meteen een paar tips voor je volgende vakantie! Want daar kijk je vast alweer naar uit! Voor nu hoop ik dat je gezellig meereist in deze blog en geniet van het uitzicht!

Als je, zoals ik, in het zuiden van Nederland woont, heb je het geluk dat je zo in het buitenland bent. België, Duitsland, peanuts! Zelfs op en neer naar Frankrijk is nog te doen. Zeker als je naar de Opaalkust (Côte d’Opale) gaat. Misschien een beetje een ondergeschoven Frans kindje, maar zeker de moeite waard! Vanuit Calais volg je de weg langs het strand en zo kom je al snel bij Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, twee kapen van 100 meter hoogte, langs de 23 kilometer lange krijtkust. Hier stap je natuurlijk (even) uit de auto om misschien Engeland (the white cliffs of Dover) aan de andere kant van het water te zien liggen en om een stuk over het wandelpad langs de afgrond te lopen. Mensen met hoogtevrees, afstand houden graag of in de auto blijven! Als je daarna doorrijdt naar de leuke badplaats Wimereux, met veel Belle Epoque huizen langs het strand, kom je onderweg een paar leuke kleine vissersdorpjes tegen. De eerstvolgende grote plaats na Wimereux is Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk. Aangezien we het hier over een autoroute hebben rij je gewoon door, naar Le Touquet ofwel Paris Plage, ofwel de strandbestemming voor de Parijzenaren. Een perfecte eindbestemming voor een drankje, hapje, overnachting of de terugreis. Een leuke bestemming dus voor een lang weekend, of voor een dagtocht voor vroege vogels.

Alhoewel ik volgens mij één van de weinigen ben die de serie Game of Thrones nooit heeft gezien, leek het me tijdens een bezoek aan Belfast (Noord-Ierland) toch een goed idee om een Game of Thrones dagtour te doen. Niet met de auto, maar als een echte toerist, met een busexcursie. Die excursie ging destijds over een gedeelte van de ruim 300 km lange Causeway Coastal Route, waaraan een heleboel opnamelocaties liggen van deze serie. De adembenemend mooie Coastal route langs de noordkust start in de hoofdstad Belfast en eindigt in de tweede stad van Noord-Ierland: Londonderry. Dus ook al ben je geen Game of Thrones fanaat die alle ins & outs wil weten is deze autoroute een must als je op vakantie bent in Noord-Ierland! Eén van de bekendste plekken uit Game of Thrones, The Dark Hedges ofwel de Kingsroad in de serie, is te bereiken door vanuit Ballintoy landinwaarts te rijden. De haven van Ballintoy is trouwens ook gebruikt als opnamelocatie van de serie. The Dark Hedges (bij Bregagh Road tussen de plaatsjes Armoy en Stranocum) was al lang voor de serie een veel gefotografeerde plek, je hebt die laag overhangende beukenbomen vast en zeker al eens eerder voorbij zien komen. Op die foto’s hangt er altijd een mystieke sfeer, natuurlijk door al die filters die erop los worden gelaten, maar ook omdat er geen mensen of auto’s en bussen op staan. In het echt is het nog steeds een hele bijzondere plek, maar met de vele mooie foto’s in je achterhoofd kan het toch een beetje een anti climax zijn, zeker als die dikke toeristenbus maar niet uit het laantje weg wil rijden en die in de weg lopende toeristen doen er ook al geen goed aan. Dus wil je voor het mooiste plaatje gaan probeer hier dan vroeger of later op de dag te zijn, ook vanwege het mooie licht.

Eén van de andere hoogtepunten van de autoroute is Giant’s Causeway, helemaal in het meest noordelijke puntje van Noord-Ierland. Vanuit het plaatsje Coleraine rij je ongeveer 20 minuten richting kust om vervolgens nog een stukje te lopen. Er zijn diverse trails om deze formatie van meer dan 40.000 basaltzuilen te bereiken. Het zijn een soort zeshoekige pilaren die, soms trapsgewijs, de zee inlopen. De formatie zuilen is ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, héél, héél lang geleden, maar als je meer van de mythen en sagen bent ga je natuurlijk voor het locale verhaal over 2 reuzen die ruzie hadden waardoor deze bijzondere plek zou zijn ontstaan. Heerlijk toch, die oude verhalen die geen boodschap hebben aan natuurkrachten!

Neem vanwege de afstand vooral de tijd om deze mooie route te rijden. Boek één of meer leuke B&B’s en denk aan het Ierse gezegde: when God made time he made plenty of it.

Voor de volgende autoroute ben ik wel mooi op tijd, want de beste tijd om naar Nieuw Zeeland te gaan is wanneer het bij ons winter is, dus voor iedereen die plannen heeft om daar op vakantie te gaan: don’t forget the Forgotten World Highway. De New Zealand State Highway 43 is een kleine 160 kilometer lang en loopt van Taumarunui naar Stratford, andersom mag natuurlijk ook 😉

Je rijdt er door prachtig ruig landschap, ziet uitgestrekte graslanden, passeert afgronden en een subtropisch regenwoud en moet drie bergtoppen over.

Een deel van de route gaat langs de Waganui rivier en bij de Tangarakau kloof rij je over een niet verhard grindpad.

Heb je engtevrees dan sluit je even de ogen als je door de Makahu tunnel rijdt, oorspronkelijk met hout gebouwd in 1907 en in 1998 een grote upgrade gehad. Door de jaren heen hield de locale bevolking geïmproviseerde feesten in de tunnel, met als gevolg dat reizigers of moesten mee feesten of wachten totdat het feest voorbij was.

En dan heb je nog halverwege deze autoroute een heuse republiek: Whangamomona, waar je in de plaatselijke bar een lokaal paspoort kunt kopen. Internet en mobiel telefoonontvangst kennen ze niet in deze gemeente, waar in 1988 de republiek werd uitgeroepen vanwege onvrede over nieuwe regionale grenzen.

Iedere 2 jaar zijn er  presidentsverkiezingen wat al geleid heeft tot een geit en poedel als president!

 

Kortom, je hoeft je niet te vervelen op deze bijzondere autoroute op het Noordereiland van Nieuw Zeeland.

En bij een lange autorit hoort natuurlijk een goeie playlist! Mocht je even genoeg hebben van je eigen gekozen muziek laat je dan verrassen door de Spotify playlist van Apart Geval, met veel van mijn favorieten en guilty pleasures.

Ik ben heel benieuwd of er lezers zijn van deze blog die deze routes ook gereden hebben of door deze blog nieuwsgierig zijn geworden en één of meerdere routes op het to-do-lijstje hebben gezet. Laat het gerust even weten via een persoonlijk bericht. Muzikale tips zijn natuurlijk ook welkom!