logo

Slapen als een roos

Drie weken vakantie lijken me een goed excuus dat het alweer anderhalve maand geleden is dat ik m’n laatste blog schreef. Ik heb mijn EVEN-DE-BOEL-DE-BOEL-LATEN portie dus al gehad, terwijl jij het waarschijnlijk nog tegoed hebt. Als reis-verslaafde hoop ik dat tenminste voor je. Ik prijs me heel gelukkig dat ik vaak in de gelegenheid ben geweest om te reizen, met veel leuke slaapplekken. Sommige daarvan waren zo bijzonder dat ik jou heel graag zo enthousiast wil krijgen dat je er, misschien je aankomende vakantie al, ook wil gaan slapen.

Blijf je in Nederland en staat Limburg op je lijstje, dan is Roermond een leuke stad om te bezoeken. 8 t/m 12 augustus is daar het Limburg festival, een internationaal (straat)theaterevenement, dus ik kan me voorstellen dat je dan minimaal 1 nachtje blijft slapen. Dat kan in Hotel het Arresthuis, een voormalige gevangenis in een monumentaal pand, waar 3 cellen zijn omgebouwd tot 1 hotelkamer (totaal 40 kamers). Ondanks de verbouwing en vernieuwing is nog steeds goed te zien dat het een gevangenis is geweest. Let vooral ook op de kleine details in de kamers die verwijzen naar de gevangenistijd.

We blijven nog even in het ‘criminele’ circuit. Op het eiland Katajanokka in de Finse hoofdstad Helsinki ligt het gelijknamige hotel Katajanokka, ook een omgebouwde gevangenis (uit 1837). Ook hier nog heel veel herkenbare details uit het verleden en net als in Roermond supermooi gerestyled en natuurlijk, we zijn in Finland, de mogelijkheid om naar de sauna te gaan. Met de tram die voor de deur stopt, ben je in 10 minuten in het centrum. Ik had zelf meer voorgesteld van Helsinki, maar dat lag dus zeker niet aan deze bijzondere slaapplek.

Genoeg gevangenissen! Maar ik blijf nog wel even bij een oude, gerenoveerde gebouwen.

Alhoewel Liverpool (Engeland) officieel geregistreerd stond als thuishaven voor de Titanic, is het schip nooit in die stad geweest. Omdat een groot deel van de crew afkomstig was uit Liverpool is er wel altijd een sterkte binding geweest tussen het schip en deze havenstad, die een groot dokgebied heeft. Op één van die doks, Stanley Dock, is één van de pakhuizen verbouwd tot een hotel ter ere van de Titanic: Titanic Hotel Liverpool. Voor het hotel kun je aan het water zitten, tegenover een andere grote havenloods, binnen in o.a. de kamers zie je veel maritieme details en originele kenmerken terug van het pakhuis, o.a. de bakstenen muren. Liverpool centrum ligt op ongeveer een half uurtje lopen. En als je dan toch in Liverpool bent MOET je naar The Cavern Club, waar The Beatles ooit de huisband waren. Er zijn nog dagelijks concerten, van zowel onbekende als bekende artiesten. Maar eigenlijk maakt het niet uit wie er optreedt, het is iedere avond een feestje in deze kelder! Op stap in The Cavern Club en je roes uitslapen aan het water. Supercombinatie!

Ga je naar Spanje? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Hou je van luxe en is je portemonnee iets dikker? Boek dan zeker eens een overnachting in een parador. Begin 20e eeuw wilde Spanje het (toeristische) imago wat opveizelen en begon men met het bouwen van staatshotels of werden o.a. kastelen en kloosters als locatie hiervoor in gebruik genomen. Zo is bijvoorbeeld Parador de Jaén gevestigd in een 18e eeuws kasteel en bevindt Parador de Granada zich in een 15e eeuws klooster op het terrein van Alhambra. Als dat geen eerste rang zitten en slapen is!

Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, komt steeds meer in trek bij vakantiegangers, mede door de goedkope vluchten van de low-cost vliegmaatschappijen. Gelukkig nog niet overspoeld of op een ergerlijke manier beïnvloed door toeristen (tenminste niet in het voorjaar) dus zeer de moeite waard om La Dolce Vita daar te (be)leven. Wil je het nog authentieker maken boek je overnachting dan in een zogenaamde trullo (meervoud: trulli). Deze huizen van kalksteen met één of meer puntvormige daken zouden niet misstaan in de Efteling! De eerste trullo is rond 1500 ontstaan. Het verhaal gaat dat deze huizen zonder cement werden gebouwd zodat ze dan snel konden worden afgebroken waardoor er minder belasting hoefde te worden betaald. Lijkt me een heel gedoe, maar waarschijnlijk loonde het de moeite. Intussen zijn ze dus verstevigd en doen ze dienst als o.a. vakantiehuisjes. Ons huisje stond in het mooie plaatsje Locorotondo. Wil je er een heleboel bij elkaar zien (dat is dan weer wel heel toeristisch) breng dan een bezoek aan Alberobello.

Agriturismo, vrij vertaald slapen bij de boer. Als Italië onze vakantiebestemming is probeer ik altijd een leuke agriturismo te vinden. Omdat de meesten wat afgelegen liggen is een auto geen overbodige luxe als je voor dit soort accommodatie kiest. Meestal produceren ze er olijfolie en/of wijn, dus verblijf je ook letterlijk tussen de olijven en druiven. Eerste functie is natuurlijk de boerderij zelf, maar men verhuurt er dus ook kamers en/of  appartementen. Als je er ook kunt eten krijg je natuurlijk de meest heerlijke zelfgemaakte producten voorgeschoteld, want alles-bij-de-hand op zo’n boerderij. Dit jaar waren we een weekje bij Agriturismo Madonna Degli Angeli in de Abruzzen, waar we sliepen in een klein rond gebouwtje, dat vroeger gebruikt werd voor de opslag van het hooi voor de dieren. Nu dus verbouwd tot klein appartement. Met schapen, geiten en een ezel voor de deur. En o ja, “als het donker is, kun je wilde varkens tegenkomen op de parkeerplaats”. Als dat niet terug naar de natuur gaan is weet ik het niet meer 🙂

Naast gevangenissen, kastelen en boerderijen lenen ook kerken en kloosters zich heel goed voor het creëren van mooie slaapplaatsen. In het mooie stadscentrum van Belgisch Mechelen kun je overnachten in Martin’s Paterhof, voorheen een kerk van de Minderbroeders. De kerkelementen in de kamers worden supermooi gecombineerd met modern design en sommige kamers hebben glas-in-lood ramen waardoor je helemaal het gevoel hebt dat je in de kerk slaapt. In Nederland is er het Kruisherenhotel in Maastricht, een voormalig 15e eeuws Kruisherenklooster. De kamers met kunstwerken en persoonlijke gedichten zijn ontworpen door internationale ontwerpers, waaronder Philip Starck en je kunt er eten in het restaurant dat zich op een tussenverdieping bevindt in een Gotische kerkzaal. Is je budget niet toereikend voor een overnachting ga er dan zeker een keer een kopje koffie drinken…….als André Rieu tenminste weer vertrokken is want tijdens zijn concertenreeks is het hotel exclusief voor gasten!

Iedere link in deze tekst verwijst naar de website van de locaties zelf, maar natuurlijk kun je ook heel handig alle slaapplaatsen regelen via het handige Booking. Dus voor iedereen die nog met vakantie gaat HELE FIJNE VAKANTIE en slaapt zacht!