Aangezien de liefde van de man door de maag gaat en het me leuk leek om Iran ook nog eens thuis te kunnen herbeleven had ik op de laatste dag van onze Iran vakantiereis een kookles. Manlief ging zich afmatten op de mountainbike, ik ging, heel traditioneel, achter de potten en de pannen.
Maryam Moghaddam ontving me heel hartelijk in haar appartement in Teheran. Wat een leuke vrouw, het was me al meteen duidelijk, dit gaat heel gezellig worden! Maryam is niet alleen op culinair gebied creatief, de muren hingen vol met haar eigen schilderijen en daarnaast maakt ze ook tassen/hoezen met Perzisch design voor muziekinstrumenten. Voorbeelden hiervan kun je zien op haar Instagram account
Tijdens onze reis had ik het al ervaren, Iran heeft een echte eetcultuur. Eten is een sociale aangelegenheid en de gastvrijheid die je overal tegenkomt wordt vaak vertaald in eten. Niks hap, slik weg, neem plaats en tast uitgebreid toe. McDonalds, eat your heart out!
Maryam had diverse gerechten op het programma staan en had gelukkig al wat voorbereidend werk gedaan. De recepten lagen, door een vriendin in het Nederlands vertaald, voor me klaar. Mijn aandeel tijdens deze middag bestond met name uit licht ondersteunend werk, gezellig keuvelen en eten wat we gemaakt hadden. Prima rolverdeling!
Hieronder het recept van één van de gerechten, Kashk-e-bademjan. Te eten als een dipsaus met brood, of als (bij)gerecht met rijst.
Nodig:
- 6 aubergines
- 2 uien
- bakje curd/ wrongel/ Griekse yoghurt
- 5 tenen knoflook
- half kopje walnoten
- 2 eetlepels gedroogde munt (in vijzel fijnmalen)
- theelepel kurkuma poeder
- peper & zout
- olie
- (safraan)water
Bereiding:
☆ Pel de aubergines, snij in stukken en bak ze in de olie
☆ Snij de 2 uien en 5 tenen knoflook en bak in een hoge vuurvaste pan goudbruin (een klein deel van de uien/knoflook apart houden voor garnering/ of gebruik hiervoor gedroogde uitjes in combinatie met de gebakken knoflook)
☆ Voeg de aubergines, kurkuma poeder, peper & zout (naar smaak) en een beetje (safraan)water bij de uien en kook tot het gaar is en het water bijna weg is
☆ Roer naar smaak de curd/ wrongel/ Griekse yoghurt erdoor; regelmatig proeven en evt. peper & zout toevoegen
☆ Serveer in een schaal
☆ Voor garnering: gebakken knoflook, geroosterde munt, curd/ wrongel/ Griekse yoghurt, stukjes walnoot en de apart gehouden uien of gedroogde uitjes.
SMAKELIJK!!!