logo

Paris is always a good idea (1)

Degenen die mijn blogs volgen weten dat ik in januari vergevorderde plannen had om naar Parijs te gaan, maar dat het slechte weer roet in het eten gooide. Degenen die mij persoonlijk kennen weten ook dat ik niet voor één gat te vangen ben. Dus toen een tweede kans zich voordeed omdat manlief voor zijn werk een week naar Fontainebleau moest, was de beslissing gauw gemaakt: meegaan en m’n eigen plan trekken.

Vaak wordt Parijs gecombineerd met een bezoek aan Versailles en dan met name het kasteel, maar het is zeker de moeite waard om ook eens naar het kasteel van Fontainebleau te gaan. Vanuit Fontainebleau ben je in 3 kwartier met de trein in Parijs (aankomst op Gare de Lyon). Wel zo handig als je het niet ziet zitten om met je auto in de chaos op de Boulevard de Périphérique terecht te komen en je vervolgens op zoek moet naar een parkeerplaats. Eenmaal in Parijs is de metro natuurlijk een geweldige manier van reizen en afhankelijk van de duur van je verblijf zijn er diverse kaartjes en abonnementen beschikbaar. En soms is er sprake van ‘elk nadeel heb z’n voordeel’ en reis je de hele dag op één kaartje dat je tegen een gereduceerd tarief kunt kopen, namelijk als de luchtvervuiling in Parijs extreem is. Dit kortingskaartje (forfait anti-pollution) is niet alleen geldig in Parijs maar ook in Île-de-France, het gebied rondom Parijs. Hou de berichten op de stations dus in de gaten!

Er stonden geen bekende toeristische plekken op m’n te-doen-lijstje, alhoewel die natuurlijk wel af en toe voorbij kwamen. Bovenaan het lijstje stond een bezoek aan de wijk Le Marais, ruim 2 jaar geleden helaas in het nieuws vanwege de aanslagen in o.a. de concertzaal De Bataclan. Ik had al vaak gelezen dat deze historische, oude Joodse wijk één van de leukste wijken van Parijs is. Klopt! Naast het oudste plein van Parijs, Place des Vosges, zijn er veel kleine, smalle straten met o.a. (vintage) kledingwinkels, leuke patisseriezaken, theesalons met o.a. thee van het oudste theehuis van Frankrijk die je alleen al wilt kopen vanwege de prachtige verpakking en eettentjes (véél falafel). Als je er bent, loop dan zeker ook even binnen bij de conceptstore, La Mouette Rieuse op 17 bis rue Pavée, met veel originele kado artikelen, prachtige (foto)boeken, een klein restaurant/café en op de bovenste etage een galerie met regelmatige een nieuwe tentoonstelling. Alhoewel ik niet voor een warenhuis naar Le Marais was gekomen is Le BHV (Bazar de l’Hôtel de Ville) op de 52 rue de Rivoli absoluut een aanradar. Een enorm groot aanbod en als je creatief bent loop dan zeker ook even binnen voor de hobby artikelen.

Als je vanuit Le Marais naar het zuiden loopt kom je uit bij de twee eilanden die in de Seine liggen. Via Pont Marie kom je op het kleinste eiland, Île Saint-Louis,  waar ik één van de leukste winkeltjes tegenkwam, zeker als je een grote fan bent van kleine zaken waar je je kont amper kunt keren maar waar het assortiment uitgebreider is dan bij een groot warenhuis: Papeterie Marie-Tournelle op 5 rue des Deux Ponts. Via Pont Saint Louis is dit eiland verbonden met het grotere Île de la Cité, waar de Notre-Dame staat. Omdat ik op strooptocht was naar papier- en tekenmaterialen stak ik via Pont Saint Michel de Seine over naar Quartier Latin, naar de boekhandel Gilbert Jeune op 5 Place Saint Michel, met een heel aantrekkelijk assortiment voor een addict zoals ik. Het leuke van dit soort winkels in het buitenland is dat het assortiment totaal anders is dan in Nederland.

Niet ver van deze boekhandel ligt nog een andere boekhandel, maar dan net even anders: Shakespeare and Company. Deze boekhandel heeft een hele lange en bijzondere geschiedenis. Ik was er op zoek naar het boek Don’t Be a Tourist in Paris van Messy Nessy, helaas niet meer in hun assortiment, maar ook al vind je er niet wat je zoekt, je raakt hier niet uitgekeken. En Aggie de huiskat trekt zich lekker niets aan van alle bezoekers die in- en uitlopen of achter de piano plaats nemen. Het boek dat ik gelukkig nog in een andere boekhandel heb gevonden is een aanrader voor als je het meer onbekende, maar zeker zo aantrekkelijke Parijs wilt ontdekken!

In de volgende blog neem ik je mee naar Pigalle, een andere tres hippe wijk in Parijs. Ken je zelf ook leuke adressen in Parijs die je met me wilt delen? Ik hoor het heel graag!

À bientôt!