logo

Dat gaat naar Den Bosch toe

Zoete lieve Gerritje had verstand van zaken, die ging naar Den Bosch. Volgens mij met andere bedoelingen dan ik deze week ging, maar er zijn een heleboel redenen om af te reizen naar de mooie en gezellige hoofdstad van Noord-Brabant. Staat er dit jaar een citytrip op je nog-te-doen-lijstje? In Den Bosch zien ze oe gère!

Ik begon mijn bezoek aan Den Bosch bij de Tramkade, het voormalige terrein van Mengvoederfabriek de Heus. Er wordt daar nog volop verbouwd aan drie gebouwen (De Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis) en de komende tien jaar worden hier sociale en culturele projecten ontwikkeld. Veelbelovend voor dit alles is de prachtige graffiti op de grote silo’s die op het terrein staan. Nu al zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze industriële plek.

Buurman van de Tramkade is De Verkadefabriek, de oude koekjesfabriek. Het is nu een cultureel centrum met twee theaterzalen, vijf filmzalen en een café-restaurant. Dus ben ik maar meteen even aangeschoven voor de lunch. De kok had zich volgens mij verkeken op de hoeveelheid sla die hij had ingekocht, dus moest ik me een weg banen door al dat groen op mijn broodje Pastrami, dat ook vegetarisch besteld kon worden en daardoor eigenlijk gewoon een broodje kaas werd. Maar wel lekker! Verder leek het erop dat de twee heren in de bediening zich helemaal ingesteld hadden op meer dan 1 persoon per tafeltje want het duurde even voordat ik in beeld was, zowel voor bestelling als betaling. Het deed me denken aan vroegere tijden toen het not done was om alleen in een restaurant te eten, tenzij je het sneu-zijn tot een kunst had verheven en het niet erg vond om in een hoekje bij de toiletten te zitten. Jammer heren, maar ach, ik heb m’n dag ook wel eens niet! Verder zeker een aanrader, de Verkadefabriek!

Ik ging deze keer met een missie naar Den Bosch: een bezoek aan de tentoonstelling The Garden of Earthly Delights van Tim Walker in het Noordbrabants Museum. Van deze bijzondere Britse fotograaf, die vooral bekend is geworden door foto’s voor het magazine Vogue, was ik al vaak werk tegengekomen op Pinterest. En nu dus deze bijzondere kans om zijn werk eens in het echt te zien.

Toen Tim Walker een opdracht kreeg van de Zwitserse kunstverzamelaar Nicola Erni en het onderwerp zelf mocht kiezen liet hij zich inspireren door de schilder Jheronimus Bosch en dan met name het middendeel van het drieluik De Tuin der Lusten. Als je dat schilderij ziet, met alle bizarre details, dan weet je meteen dat het hele bijzondere foto’s moeten zijn. En ik werd niet teleurgesteld! Naast de foto’s staan ook de rekwisieten die gebruikt zijn bij het maken van de foto’s tentoongesteld. Alles is apart aan deze tentoonstelling: het thema, de afmetingen van de foto’s, alle (bizarre) details, de niet doorsnee fotomodellen.

Aangezien Jheronimus Bosch geboren en begraven is in Den Bosch is het logisch dat Het Noordbrabants Museum het eerste (en voorlopig enige) museum is waar je de 26 meer dan levensgrote foto’s kunt zien, t/m 25 februari a.s. Grijp je kans!

Na mijn bezoek aan het museum liep ik een paar deuren verder even binnen bij Robbies, gelegen in een voormalige bankgebouw. Naast de grote oude kluis achter in de winkel vind je er een mix van kleding, lifestyle artikelen, eten en drinken. Een supermooie plek, om even neer te ploffen en wat te eten en drinken of om wat origineels te kopen.

En hou je van kleur, heb je maat 36 tot 48-50 en vind je het belangrijk dat er bij het maken van je kleding op een verantwoorde manier wordt omgegaan met mensen en milieu? Dan hoef je niet ver te zoeken want laat nou net ART, de leukste en vrolijkste kledingzaak van Den Bosch, om de hoek in de Kolperstraat gevestigd zijn. De merken die ze er verkopen worden op een kleinschalige manier geproduceerd. En dames, ik heb inside information: binnenkort hebben ze een nieuwe collectie tassen, o.a. van het merk Hi-di-hi en NoiNoi!

Want je weet het: you can’t buy happiness but you can buy handbags and that’s kind of the same thing!