logo

Eat Good Feel Good

Eten (en drinken) is wat we allemaal denk ik wel gemeen hebben. De één wat bewuster dan de ander en smaken verschillen natuurlijk, maar het is wel een primaire levensbehoefte. Je eetgedrag wordt natuurlijk niet alleen beïnvloed door je smaak. Natuurlijk is de inhoud van je portemonnee ook belangrijk. Of in hoeverre je geïnteresseerd bent in duurzaam voedsel. Helaas staat wat je te besteden hebt niet altijd in goede verhouding tot wat je aan gezond en duurzaam voedsel zou willen eten. Want daar hangt vaak helaas nog een behoorlijk prijskaartje aan. Toch krijgt gezonder en duurzamer eten gelukkig steeds meer aandacht en gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven en initiatieven.

Eén van die initiatieven is Herenboeren Nederland, een beweging die ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van kleinschalige gemengde bedrijven die duurzaam en gezond eten produceren en waarvan jij als burger gedeeld eigenaar kunt zijn. Zij leggen contact met lokale initiatiefnemers, waarna een stichting wordt opgericht en gekeken wordt naar eventuele subsidiemogelijkheden. Natuurlijk is het vinden van een geschikte locatie heel belangrijk. Als er een locatie is gevonden kan de ledenwerving goed van start gaan. Er wordt gezocht naar mensen die tegen betaling willen deelnemen. En er wordt gekeken naar wat die deelnemers willen eten. Je hebt als deelnemer dus invloed op wat er later op je bord komt te liggen. Op een bepaald moment wordt er dan een coöperatie opgericht en de noodzakelijke statuten en reglementen opgesteld.

Als er eenmaal een locatie gevonden is moet er goed gekeken worden naar waar de fruitbomen komen te staan en waar de kippen, varkens en koeien hun diervriendelijk onderkomen gaan krijgen. Ook moeten er misschien vergunningen worden aangevraagd. Hoe dan ook, niet iets wat je even snel tussen de gezonde soep en aardappelen doet.

Maar als dat allemaal geregeld is gaat Herenboeren Nederland de boerderij gereed maken voor productie, natuurlijk met hulp van de coöperatieleden. En, last but not least, er wordt een boer aangesteld. Daarna worden de dieren gekocht en de gewassen gezaaid en als de tijd daar is geoogst. Het is de bedoeling dat het bestuur van de coöperatie volledige verantwoording krijgt, met eventuele ondersteuning vanuit Herenboeren Nederland. Met dit plan kun je dus als burger invloed hebben op wat voor eten je in huis haalt. In plaats van naar de Appie even naar je ‘eigen’ boerderij. Hoe gaaf is dat!

Hoe kom ik hier nu op? Ik hoorde vandaag dat er in mijn woonplaats Weert ook zo’n initiatief is genomen: Herenboeren Land van Weert. Het is de bedoeling dat hun boerderij op het oude landgoed Stillenoord komt. Net als van Herenboeren nooit van gehoord, maar wat ik nu zeker met veel interesse blijf volgen! Mocht je interesse hebben, ook hier hangt, onvermijdelijk natuurlijk, een prijskaartje aan. Dus helaas (nog) niet geschikt voor iedereen om aan deel te nemen, maar wellicht een initiatief dat op andere manieren gevolg gaat krijgen, waardoor het hopelijk in de toekomst breder opgezet en financieel laagdrempeliger gaat worden.

***

Bronnen: Herenboeren Nederland en Herenboeren Land van Weert