logo

Coming out!

Tijd voor een coming out: het eerste singeltje dat ik kocht was Überall auf der Welt van Freddy Breck. Nou niet meteen een oordeel vellen, ik was 10 jaar oud! Het liedje was trouwens een bewerking van het bekende slavenkoor uit Verdi’s opera Nabucco, dus zo slecht was die muzieksmaak van mij nou ook weer niet. De keuze voor Freddy had waarschijnlijk heel veel te maken met het tv-kijkgedrag van mijn ouders. Met grote regelmaat werd er naar de Duitse tv-zenders gekeken, je weet het misschien wel, met die Mainzelmännchen, maar dat is weer een ander verhaal. Het waren in ieder geval hoogtijdagen voor de Duitse muziek en de schlagers in het bijzonder.

Het origineel van Verdi heb ik later nog in ere hersteld toen ik in de brugklas bij muziekles een muziekstuk uit moest kiezen, dit vervolgens helemaal moest ontleden en uittekenen op een rol behang. Op de dag des oordeels werd die rol voor in de klas opgehangen en moest ik, met het schaamrood op m’n kaken, met een aanwijsstok de getekende vormen op de maat van de muziek aanwijzen. Mijn school was erg goed in het creëren van jeugdtrauma’s. De muziek werd afgespeeld van een langspeelplaat die ik speciaal voor deze gelegenheid had aan moeten schaffen. Freddy en Verdi staan nog steeds broederlijk bijeen in mijn muziekcollectie!

De interesse in muziek was ontstaan en is altijd gebleven. Als kind fietste ik trouw iedere vrijdag naar de plaatselijke platenboer om de wekelijkse papieren uitgave van Veronica’s Top 40 te halen en als tiener zat ik vaak in de aanslag met cassetterecorder en -bandjes om m’n favoriete muziek op te nemen van de radio. De incomplete liedjes, omdat de discjockey zijn mond niet kon houden, en slechte kwaliteit geluid nam ik voor lief.

Freddy en Verdi hebben door de jaren heen in de muziekvoorraad gezelschap gekregen van heel veel andere artiesten, want ook op het gebied van muziek ben ik een verzamelaar! Een kenner durf ik me niet te noemen en over smaak valt niet te twisten, maar ik ga je toch af en toe ongevraagd advies geven over wat je MOET horen of live MOET zien.
Nou ben ik voor het advies van vandaag een beetje laat, maar mocht je de kans hebben om de band Sven Hammond morgen 26 oktober in de Nieuwe Nor in Heerlen of a.s. vrijdag 27 oktober in Paradiso Noord in Amsterdam te gaan zien en horen, DOEN!

Ben je niet in de gelegenheid, luister dan hier even lekker vanuit je luie stoel, maar je bent gewaarschuwd, Sven Hammond is rock, soul & blues inclusief een Hammond orgel voor de bijzondere klank, dus stilzitten wordt lastig!