logo

A, B, C ………

Toen ik met deze website van start ging was het goede voornemen iedere week, nou vooruit, met een uitloop naar 2 weken, een blog te schrijven. Hopelijk heb ik intussen een heleboel vaste bezoekers die al wel in de gaten hebben dat er weinig van dit goede voornemen terecht is gekomen. Voor iedereen die met smart heeft zitten wachten op een nieuwe blog, deze keer eentje met extra veel weetjes, ideetjes en must-do’s. Gewoon omdat ik ze leuk, bijzonder of de moeite waard vind en ze graag met je wil delen!

 • Toen ik destijds een naam moest verzinnen voor mijn eigen bedrijf en bij APART terecht kwam realiseerde ik me niet dat ik daarmee bijna overal bovenaan kwam te staan in lijstjes. Lang leve het alfabet! Aangezien ik in deze blog ook het alfabet ga gebruiken ontkom je er dus hier ook niet aan dat het begint met Apart met Krijt, het op dit moment belangrijkste onderdeel van APART (samen met deze website en mijn aandeel in conceptstore Het Warenhuis in Weert). Wat zo’n twee jaar geleden begon als een kado voor de 50e verjaardag van een vriendin is uitgegroeid tot een krijtbord-in-opdracht-voor-iedere-gelegenheid-die-je-kunt-bedenken. Dus misschien ook een goed idee voor jou als je op zoek bent naar een origineel kado! Voor voorbeelden kun je een kijkje nemen op deze site onder Apart met Krijt.
 • B Joehoe, de zomer is in aantocht! En dus ook het festivalseizoen. Eén van die festivals vindt ongeveer plaats in onze achtertuin, dus als de wind gunstig staat lukt het om te horen wie er op het podium staat. Ook altijd handig is tijdens het optreden van een niet-favoriete-artiest gewoon even op de fiets naar huis, even lekker onderuit op onze eigen bank…….of klink ik nu wel erg bejaard? Hoe dan ook, BOSPOP, 14 en 15 juli (en een avondprogramma op vrijdag de 13e) in Weert is een aanrader! Met o.a. Simple Minds, A-Ha, UB40, John Hiatt en…… zie de laatste letter van het alfabet!
 • C Britse films hebben al gauw een streepje voor bij mij en als het dan ook nog een film is die mij en manlief bij elkaar heeft gebracht mag hij natuurlijk niet ontbreken in deze blog. Een zoektocht waard, de film THE COMMITMENTS. The Commitments is samen met The Snapper en The Van (beiden ook verfilmd) onderdeel van de Barrytown Trilogy van de Ierse schrijver Roddy Doyle. Uit het leven gegrepen en niet zo gelikt als veel Amerikaanse films. Veel kijk- en vooral luisterplezier!!
 • D is voor DEN BOSCH en dan met name een boottocht op de Binnendieze. Met een gids kun je in een open boot door en ook onder Den Bosch varen. Er zijn drie verschillende routes, de Jeroen Bosch Route, de Historische Route en de Vestingroute. Vraag voordat je instapt zeker even na of de tocht ook door het Hellegat gaat! En ben je ’s avonds ook nog in Den Bosch? Kijk dan of er toevallig een boottocht in combinatie met een zomeravondconcert op de Binnendieze is.
 • Ken jij de ENKHUIZER ALMANAK? Is ja het antwoord dan heb je waarschijnlijk Sara intussen ook gezien. De Enkhuizer Almanak is een soort internet avant-la-lettre. Wilde je vroeger weten wat voor weer het werd? Check! Wanneer de zon en maan opkwam? Check! Wanneer de feestdagen waren? Check! En dan nog heel veel andere weetjes. Het kleine beige-rode boekje bestaat nog steeds en dat al eeuwenlang. Een paar jaar geleden heb ik de website met de weersvoorspellingen van de Enkhuizer Almanak ontdekt en kijk ik nog wel eens wat voor weer het gaat worden als ik iets op langere termijn in eigen land wil plannen. Als ze dat al eeuwen voorspellen hebben ze er vast wel verstand van!
 • Linda de Mol heeft eens bij Pauw gezegd dat de Overgang niet sexy genoeg was om te behandelen in haar blad, Youp van ’t Hek stak er de draak mee en het lijkt er op dat de rest van het land er angstvallig niet over wil of durft te spreken. Doet me denken aan die reclame waarin blauwe druppels met een pipetje in het maandverband werden gedruppeld. Blauw! Maar niet afhaken nou, ik zal het er ook niet over gaan hebben. Wil alleen maar even het boek Oomen Stroomt Over van FRANCINE OOMEN onder de aandacht brengen. Want ik ga het er natuurlijk niet helemaal niet over hebben!
 • Ben jij ook dol op kringloopwinkels en rommelmarkten? Wil je een actueel overzicht van wie, wat, waar op vintagegebied dan is GO WITH THE VLO een hele leuke, informatieve website.
 • H Eén van de populairste TV series is HOUSE OF CARDS. Iets onder de aandacht brengen dat gerelateerd is aan Kevin Spacey ligt tegenwoordig heel gevoelig, dus komt dat even goed uit dat niet híj maar Claire Underwood (Robin Wright) in het 6e en laatste seizoen van de serie in de Oval Office plaatsneemt. Kijken dus! Na de zomer op Netflix.
 • I Als het goed is ben je via de link Apart met Krijt onder A al bij INSTAGRAM uitgekomen, maar er is natuurlijk nog veel meer te zien dan alleen mijn krijtborden. Ik ben inmiddels verslaafd, jij ook?
 • J Voor wie nog op zoek is naar een mooi boek voor de vakantie-boekenlijst: Het Pauperparadijs van SUZANNA JANSEN. Een heel indrukwekkend verhaal over een stukje vergeten Nederlandse geschiedenis, de Drentse nederzetting Veenhuizen. Het was in 2016 ook als theaterstuk te zien op het terrein van Veenhuizen en komt in juli opnieuw als theaterstuk, maar dan in Carré Amsterdam. Veel leesplezier!
 • K Stond bij jou vroeger tussen 18 en 19 uur ook de radio aan voor De Avondspits? Je kreeg er een soort muzikale opvoeding van de leermeester Frits Spits. Tegenwoordig moet je het doen met Matties, Wietzes, Gielen en een hoop geouwehoer met sidekicks (is dat een beroep???). Smaken verschillen natuurlijk, maar vaak niet my cup of tea. Ben jij ook toe aan eens wat anders op muziekgebied? Op de site DE KRENTEN UIT DE POP veel info (met muziekfragmenten) over af en toe een bekende maar veel vaker onbekende artiesten.
 • L Zou van Londen kunnen zijn, één van mijn favoriete citytrip bestemmingen. Maar deze L is voor LIBERTY, een warenhuis in  Great Marlborough Street in Londen, een zijstraat van Regent Street. Dit bijzondere warenhuis is gestart in 1875. Voordat je binnen bent is het al bijzonder, het gebouw uit 1924 doet denken aan een Duits vakwerkhuis, gecombineerd met de Engels Tudorstijl. Binnen wordt het alleen nog maar bijzonderder! Geen roltrappen maar liften in oude stijl. Buiten hout, binnen nog meer: mooie houten trappen en vanaf de houten balkons kun je vanaf iedere etage naar beneden kijken. En veel, heel veel mooie, stijlvolle artikelen, zowel betaalbaar als onbetaalbaar 😉 Ook als je niet van winkelen houdt de moeite waard om even een kijkje te nemen of om te Afternoon tea-en.
 • M Thee drinken, laat dat maar aan de Engelsen over. Ik vind het daar altijd net iets meer sfeer en stijl hebben dan in Nederland. Alhoewel……er is een hele speciale plek in Nederland waar je niet zomaar thee drinkt. Het bijzondere begint al met hoe je er kunt komen: alleen te voet of per fiets. In het gebied van de Millingerwaard, verscholen midden in de natuur, ligt MILLINGER THEETUIN. Een soort oriëntaalse-mediterraanse oase, waar regelmatig activiteiten plaatsvinden, zoals nu nog tot 1 juli een beeldententoonstelling. Naast thee drinken kun je er ook ontbijten, lunchen en dineren. Wel van tevoren even reserveren!
 • N Ooit van Kintsugi gehoord? Nee? Dan ken je waarschijnlijk NEW KINTSUGI ook niet. Kintsugi is een eeuwenoude Japanse techniek om gebroken porselein zichtbaar te repareren met goud. Je doet dus niet je best om de breuklijnen weg te werken, je accentueert ze nou juist. Vroeger werd er zelfs kostbaar servies expres kapot gegooid omdat de reparatie met het goud zo mooi werd gevonden. Zover wil ik niet gaan, maar met die nieuwe Kintsugi techniek is het niet meer zo erg als er eens een bordje sneuvelt.
 • O Je bent vast al wel eens een keer in Amsterdam geweest, hebt op de Dam gestaan, geshopt till you dropped, misschien heb je ook wel eens een keer een rondvaart gemaakt en nieuwsgierig over de Wallen gelopen en jaloers naar die mooie grachtenpanden gekeken. Wist je dat er achter die grachtenpanden prachtige tuinen liggen? In het drukke Amsterdam zijn dat echt oases van rust. Eén keer per jaar, tijdens de OPEN TUINEN DAGEN (dit jaar op 15, 16 en 17 juni) kun je meer dan 30 tuinen gaan bekijken! Het thema dit jaar is “Tuinontwerpen” en dat betekent dus ontwerpen van veel bekende tuinarchitecten bekijken. Wel eerst even een entreebewijs kopen, online of bij één van de startadressen.
 • P Zoals ik al eens eerder schreef, verzamelen is ‘my middle name’. Verzamelen staat in relatie tot opruimen. Als je tenminste wilt voorkomen dat je ooit in een tv-programma terecht komt waarin bezorgde familieleden een opruimcoach hebben ingeschakeld omdat ze hinkend-stappend-springend bij je binnen moeten komen. Nou ben ik een slechte opruimer, dus toen PINTEREST op mijn pad kwam was dat een uitkomst: verzamelen zonder op te hoeven ruimen!
 • Q Sinds ik, via de krijtborden, in aanraking ben gekomen met handletteren en regelmatig iets handgeschreven wil posten op Instagram is het vinden van geschikte QUOTES belangrijk geworden. Tegenwoordig zijn er niet meer genoeg tegeltjes voor al die quotes die te vinden zijn op internet! Heb jij een favoriete quote? Delen mag!
 • R Helaas kwam gisteren het bericht dat RENATE DORRESTEIN is overleden. Naast de vele romans die ze heeft geschreven was ze in de jaren 80 redacteur van de Opzij, schreef ze een Boekenweekgeschenk, een Boekenweekessay, werd ze nationaal en internationaal genomineerd voor literatuurprijzen en heeft ze in kranten en tijdschriften gepubliceerd. De laatste 5 jaar schreef ze een column in ZIN magazine. Door gebeurtenissen in mijn eigen leven spraken vooral haar boek De Stiefmoeder en het autobiografische boek Heden Ik (over de ziekte ME die 10 jaar haar leven beheerste) me aan. Haar boek De Leesclub staat al een hele tijd ongelezen in de boekenkast, geen beter moment om dat eindelijk eens te gaan lezen. 
 • S Sinds december 2017 maak ik, samen met 25 andere lettering creatives, deel uit van het SERIOUS LETTERING TEAMOmdat ik nog niet al te lang bezig was met het maken van krijtborden en ik een beginneling was in de letteringwereld was ik heel verrast en voelde ik me vereerd dat ik eind vorig jaar werd gevraagd om mee te doen met deze groep geweldige talenten. Voor Serious Request 2017 hebben we onze creatieve krachten gebundeld en zijn we 2 dagen gaan handletteren in Apeldoorn voor het goede doel. Een succesvolle actie, met als eindresultaat een cheque van €10.083 die kon worden afgegeven in het Glazen Huis. Intussen zijn we nog steeds als groep actief, ons project voor Serious Request was nog maar het begin. Er zitten nog meer mooie projecten in de pen dus volg ons op ons Instagram account.
 • T Best lastig om je leven zo te leven dat je zo goed mogelijk bezig bent voor de wereld van morgen. Gescheiden afval verzamelen is intussen een automatisme geworden, zo min mogelijk plastic gebruiken wordt gelukkig ook steeds meer onder de aandacht gebracht en verder probeer ik zoveel mogelijk het kaf van het koren te scheiden in het aanbod van artikelen, adviezen en organisaties rondom duurzaam leven en daar lering uit te trekken. Of mijn bescheiden geldbijdrage in een duurzaam bosproject van TREES FOR ALL de allerbeste compensatie is voor de invloed die mijn levensstijl heeft op onze aarde weet ik niet, maar dat ik via een rekentool op hun website de CO2 uitstoot van mijn vakantievliegreis kan compenseren vind ik een sympathieke en voor mij waardevolle actie. Koop ik mijn schuldgevoel af? Waarschijnlijk ook, maar hoe zit het met ‘alle kleine beetjes helpen’? Of blijft het toch die druppel op een gloeiende plaat? Vertel het me maar!
 • U Tegenwoordig is 60 zenders in een TV basispakket heel gewoon en toch hoor je steeds vaker zeggen dat er ‘niets’ op TV is. Ik herinner me tijden dat het lastig kiezen was, als er twee (of meer) leuke programma’s elkaar overlapten: wat ga ik kijken? Op een gegeven moment kwam er de verlosser: de videorecorder! Tegenwoordig is er Uitzending Gemist en de afstandsbediening van de TV heeft een knop ’terugkijken vanaf het begin’. Maar nu zijn er ineens geen programma’s meer die ik terug wil zien of waarbij ik het gevoel heb dat ik ze ‘gemist’ heb. Enkele uitzonderingen daargelaten. Zoals het programma HET UUR VAN DE WOLF, met documentaires over kunst en cultuur, zoals onlangs bijvoorbeeld de documentaire over de soulzangeres Sharon Jones. Terugkijken!
 • V Ik probeer je nog één keer enthousiast te krijgen voor Londen, met het VICTORIA & ALBERT MUSEUM moet dat lukken. Het is het grootste museum voor decoratieve kunst en design ter wereld, met 145 galerijen, 3 cafés en 2,3 miljoen kunstvoorwerpen verdeeld over een oppervlakte van 12 en half hectare. Trek je wandelschoenen dus maar aan! Naast de permanente collectie zijn er regelmatig tentoonstellingen waarvoor entree moet worden betaald, maar het museum zelf is, zoals veel musea in Londen, gratis toegankelijk. Twee ingangen van het gebouw zijn heel bijzonder: vanaf metrostation South Kensington loop je via de ondergrondse voetgangerstunnel naar één van de ingangen van het museum, een andere ingang heeft een Nederlands tintje. De Nederlandse Koninklijke tegelfabriek Tichelaar uit Makkum maakte 10.000 tegels die werden gebruikt voor een nieuwe entree en expositiezaal die vorig jaar werden geopend. Eigenlijk is het museum te imponerend om even neer te zetten in een blog. En met één bezoekje doe je het museum ook geen eer aan. Er zit dus niets anders op, gewoon wat vaker naar Londen gaan 😉
 • W Je hebt niet heel veel artiesten die in de jaren ’70 zijn begonnen en decennialang tot nu toe actief, creatief en populair zijn gebleven. PAUL WELLER is zo iemand, begonnen met The Jam, daarna The Style Council opgericht en vanaf de begin jaren 90 solo verder gegaan. Wat mij betreft ga je er eens goed voor zitten!
 • X Nee!!! Het grootste gedeelte van de XENOS winkels gaat verdwijnen! 110 worden er omgebouwd tot Casa winkels, een huishoud- en interieurketen. Ik ben in België een paar keer in een Casa filiaal geweest, o.a. in Antwerpen op de Meir. Het ziet er allemaal wat strakker en minder exotisch uit dan bij Xenos, wellicht speelt dat meer in op de wensen van het publiek. Waar ik woon komen er steeds meer winkelpanden leeg te staan. De prijzen die makelaars vragen voor de huur van zo’n pand zijn schrikbarend hoog dus dat vraagt een gigantische omzet wil je er ook nog van kunnen leven als winkelier. Het lijkt erop dat makelaars er de voorkeur aan geven een pand leeg te laten staan in plaats van de huur te verlagen en dat geeft te denken. Jammer dat de meeste Xenos winkels gaan verdwijnen, leuk dat Casa ervoor in de plaats komt. Hoe dan ook beter dan weer een ‘alles € 1 – winkel’ die blijkbaar genoeg verkopen om de hoge huur wel te kunnen betalen. En dat geeft ook weer te denken.
 • Y Het was even zoeken voor deze letter. Gelukkig kun je ook i-grec zeggen en dan kan ik je IRIS APFEL voorstellen. En als je Iris ziet dan weet je dat oud worden best leuk kan zijn en een bril niet gauw te groot is!
 • Z Als je B goed gelezen hebt heb je dit waarschijnlijk ook al gelezen. De omschrijving ‘lest best’ komt aardig in de richting. ZUCCHERO SUGAR FORNACIARI, zeg maar Zucchero. Hij komt dit jaar naar Bospop in Weert en is de slotact op zondag. Ik heb hem vorig jaar zien optreden in de Royal Albert Hall, waar hij eerder in 2004 zijn legendarische concert gaf met diverse duetten met een aantal muzikale groten der aarde. Om alvast in de Bospop-stemming te komen!

Weet je wat nu heel leuk zou zijn? Als ik een reactie van je krijg over dit alfabet. Ben je het boek gaan lezen? De film gaan kijken? Heb je een entreekaartje gekocht? Of heb je nu juist een leuke tip voor mij? Laat het me weten!